BLOK-L, konuya yabancı olmayan, maddenin etki mekanizması ve oluşabilecek komplikasyonlar ile alınması gereken önlemleri ve tedavi yöntemlerini tam olarak bilen tecrübeli bir doktor ya da tıp mensubu uzmanların gözlemi altında uygulanmalıdır. İntübasyon, artifisiyel solunum, oksijen tedavisi, periferal sinir stimülatörü ve kullanılması gereken antagonist serisi imkanları bulunmayan bir ortamda ilaç kullanılmamalıdır.
Nöromüsküler blokaj süresince ventilasyon desteklenmelidir. Aşağıda sayılan bazı klinik durumlar nöromüsküler blokajı potansiyalize veya antagonize edebilir.
Nöromüsküler blokajın potansiyalizasyonu: Elektrolit anormallikleri, ciddi hiponatremi, ciddi hipokalsemi, ciddi hipopotasemi, hipermagnezemi, nöromüsküler hastalıklar, asidoz, akut intermittan porfiri, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği.
Nöromüsküler blokajın antagonizması: Alkaloz, hiperkalsemi, demiyelinizan lezyonlar, periferik nöropati, diabetes mellitus.
Miyastenia gravis tanısı konulmuş olgularda ya da miyastenik bireylerde düşük doz veküronyum etkili olabilir. Bu nedenle, uygulamadan önce çok düşük bir doz ile test yapılması önerilmektedir.
Eaton-Lambert sendromu bulunan hastalarda duyarlılık artışı ortaya çıkabilir. Yanık bulunan hastalarda (vücudun % 30’undan fazlası) yaralanma sonrası 5-70 günlük bir dönem için, direnç görülebilir. Kas travması, denervasyon, immobilizasyon ve infeksiyon durumlarında da direnç söz konusu olabilir. Anestezikler/vagal stimülasyon’un neden olduğu bradikardiyi önlemez.
Böbrek yetmezliği: Veküronyum, dializ ile cerrahi için uygun şekilde hazırlanan böbrek yetersizliği vakalarında nöromüsküler blok süresinde klinik olarak anlamlı bir uzama olmaksızın iyi tolere edilmiştir. Acil durumlarda anefrik hastalarda nöromüsküler blokaj etkisinde bir uzama olabilir. Bu nedenle anefrik hasta, non-elektif cerrahi için hazırlanamamış ise veküronyumun başlangıç dozu düşük olmalıdır.
Dolaşım zamanının değişmesi: Kardiyovasküler hastalıklar, yaşlılık veya ödem nedeniyle dolaşım zamanının uzaması durumunda sanal dağılım hacmi artacağından etkinin ortaya çıkması gecikebilir. Bu nedenle doz artırılmamalıdır.
Karaciğer hastalığı: Veküronyumun metabolizma ve atılımında karaciğer rol oynadığından siroz veya kolestaz bulunan hastalarda kendine gelme süresinde uzama görülmüştür. Eldeki güncel veriler karaciğer fonksiyonları bozuk hastalar için dozaj önerisinde bulunmaya izin vermemektedir.
Yoğun bakım ünitesinde uzun süreli kullanım: Yoğun bakım ünitesinde, mekanik ventilasyonu kolaylaştırmak için nöromüsküler blokaj yapan ajanların kullanımına uzamış paralizi ve/veya iskelet kası zayıflığı eşlik edebilmektedir. Bu nedenle uzun süreli mekanik ventilasyon gerektiğinde nöromüsküler blokajın getireceği yarar/zarar bilançosu değerlendirilmelidir. Mekanik ventilasyonu desteklemek amacı ile sürekli infüzyon ve aralıklı bolus uygulamasında dozaj önerisinde bulunmak için yeterli çalışma bulunmamaktadır.
Yoğun bakım ünitesinde, nöromüsküler blokajın derecesini değerlendirmek için bir periferal sinir stimülatörü kullanılarak uygun izleme yapılması, olası blokaj uzamasını engellemeye yardımcı olacaktır. Veküronyum bromür veya diğer bir nöromüsküler bloker ajanın yoğun bakım ünitesinde kullanılması düşünüldüğü zaman bir sinir stimülatörü yardımıyla ilaç uygulaması ve kendine gelme süreci boyunca devamlı şekilde nöromüsküler iletinin izlenmesi önerilmektedir. Veküronyum bromür veya diğer bir nöromüsküler bloker ajanın ilave dozları, T1 ya da ilk seğirmeye kesin bir cevap alınmadan önce uygulanmamalıdır. Eğer cevap yok ise infüzyon uygulaması cevap geri dönene kadar durdurulmalıdır.
Ciddi obezite ve nöromüsküler hastalık: Ciddi obezite ve nöromüsküler hastalığı olanlarda veküronyum bromür gibi nöromüsküler ajanların uygulanmasının ardından özel bakım gerektiren hava yolu ve/veya ventilasyon problemleri oluşabilir.
Malin hipertermi: Anestezide kullanılan bir çok ilacın ,malin hipertermi adıyla bilinen, iskelet kasının hipermetabolizmasını tetikleme yeteneğinde olduğundan şüphelenilmektedir.
Merkezi sinir sistemi: Veküronyumun bilinç, ağrı eşiği ve zihinsel faaliyet üzerine bilinen bir etkisi yoktur. Uygulamaya yeterli dercede anestezi ya da sedasyon eşlik etmelidir.
Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanım
Gebelikte kullanımı: Gebelik kategorisi C dir. Veküronyum ile deneysel üreme çalışmaları yapılmamıştır. Hamile kadınlarda ancak açıkça gerekli ise kullanılmalıdır.
Sezaryen ile doğum: Veküronyum sezaryen ile doğum yapan hastalarda kullanılmıştır. Süksinilkolin ile yapılan trakeal intübasyonu takiben 0.04 mg/kg ya da 0.06-0.08 mg/kg dozlarda uygulanan veküronyumun umbilikal venöz plazma düzeyi, maternal konsantrasyonun %11’i olarak ölçülmüş ve APGAR SKORU ile kas tonusu ve kardiyovasküler yönden sorun gözlenmemiştir. Gebelik toksemisi tanısı ile magnezyum sulfat kullanan hastalarda, nöromüsküler blokajı artırma etkisi nedeni ile veküronyum dikkatle kullanılmalı ve doz mutlak surette azaltılmalıdır.
Emziren annelerde kullanımı: Veküronyumun insan sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden emziren annelerde dikkatli olunmalıdır.
Araç ve makina kullanımı üzerine etkisi: Veküronyumun nöromüsküler blokaj etkisi tam olarak ortadan kalktıktan sonra 24 saat süre ile araç ve makina kullanılmaması önerilmektedir.