Grubu | Beşeri İthal İlaç |
Alt Grubu | İEGM Tüm İlaç Fiyat Listesi |
Firma | Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. |
Marka | EXJADE |
Etken Madde Kodu | SGKEVP-DEFERASIROKS Ağızdan katı |
Ambalaj Miktarı | 28 |
Ambalaj | ADET/AMBALAJ |
ATC Kodu | V03AC03 |
ATC Açıklaması | Deferasiroks |
NFC Kodu | AK |
NFC Açıklaması | Ağızdan Katı Çözünebilir Tabletler |
Kamu Kodu | A10220 |
Patent | Orjinal |
Satış Fiyatı | 1581,13 TL (2 Mart 2020) - Fiyat Geçmişi |
Önceki Fiyatı | 1413,6 TL (18 Şubat 2019) |
Kurumun Ödediği | |
Reçete Tipi | Normal Reçete |
Temin | İlacınızı sadece eczaneden alınız ! |
Bütçe Eş Değer Kodu | E749C |
Anne Sütü | İlaç Anne Sütüne Geçer ! |
Durumu | Şuan eczanelerde satılıyor. |
Barkodu |
|
- DEFRONI SUDA DAGILABILEN TABLET 125 mg 30 tablet [439,54 TL]
- DEFRONI SUDA DAGILABILEN TABLET 250 mg 30 tablet [850,31 TL]
- DEFRONI SUDA DAGILABILEN TABLET 500 mg 30 tablet [1581,12 TL]
- ENFEROX 125 MG SUDA DAGILABILEN TABLET (28 TABLET) [439,55 TL]
- ENFEROX 250 MG SUDA DAGILABILEN TABLET (28 TABLET) [850,31 TL]
- ENFEROX 500 MG SUDA DAGILABILEN TABLET (28 TABLET) [1581,13 TL]
- ENTYVIO 300 MG INFUZYONLUK COZELTI KONSANTRESI ICIN TOZ (1 FLAKON) [9533,29 TL]
- EXJADE 125 MG 28 ADET SUDA COZUNUR TABLET [439,55 TL]
- EXJADE 250 MG 28 ADET SUDA COZUNUR TABLET [857,35 TL]
- FEBIND 125 MG SUDA DAGILABILEN TABLET (28 TABLET) [439,55 TL]
- FEBIND 250 MG SUDA DAGILABILEN TABLET (28 TABLET) [850,31 TL]
- FEBIND 500 MG SUDA DAGILABILEN TABLET (28 TABLET) [1498,55 TL]
- FEROUT FILM TABLET 180 mg 30 tablet [856,07 TL]
- FEROUT FILM TABLET 360 mg 30 tablet [1615,32 TL]
- FEROUT FILM TABLET 90 mg 30 tablet [448,97 TL]
- FEROUT S SUDA DAGILABILEN TABLET 125 mg 28 tablet [439,55 TL]
- FEROUT S SUDA DAGILABILEN TABLET 250 mg 28 tablet [850,33 TL]
- FEROUT S SUDA DAGILABILEN TABLET 500 mg 28 tablet [1581,13 TL]
- FESOR 125 MG DAGILABILIR TABLET (28 TABLET) [439,55 TL]
- FESOR 250 MG DAGILABILIR TABLET (28 TABLET) [850,31 TL]
- FESOR 500 MG DAGILABILIR TABLET (28 TABLET) [1581,13 TL]
- FUARTE 125 MG SUDA DAGILABILEN 28 TABLET [417,12 TL]
- FUARTE 250 MG SUDA DAGILABILEN 28 TABLET [806,59 TL]
- FUARTE 500 MG SUDA DAGILABILEN 28 TABLET [1498,55 TL]
- OXFET FILM KAPLI TABLET 180 mg 30 tablet [812,95 TL]
- OXFET FILM KAPLI TABLET 360 mg 30 tablet [1533,67 TL]
- OXFET FILM KAPLI TABLET 90 mg 30 tablet [425,76 TL]
- VEXPERDA FILM KAPLI TABLET 180 mg 30 tablet [812,95 TL]
- VEXPERDA FILM KAPLI TABLET 90 mg 30 tablet [425,75 TL]
- VVEXPERDA FILM KAPLI TABLET 360 mg 30 tablet [1533,67 TL]
- ZENO FILM KAPLI TABLET 360 mg 30 tablet [1615,23 TL]
- ZENO FILM KAPLI TABLET 90 mg 30 tablet [448,91 TL]
- ZENO FILM TABLET 180 mg 30 tablet [856,07 TL]
İlaç Prospektüsü
PVC/PE/PVDC, alüminyum blisterler
28 suda dağılabilen tablet .
EXJADE’in araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkileriyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Ender görülen bir advers etki olarak baş dönmesi bildiren hastalar araç veya makine kullanırken ihtiyatlı olmalıdır (bkz. İstenmeyen etkiler).
- Deferasiroksa veya EXJADE’in içeriğinde bulunan diğer yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığınız (alerjiniz) varsa.
- Şiddetli böbrek problemleriniz varsa.
- Myelodisplastik sendromunuz (MDS) (kemik iliğinden hatalı kan hücrelerinin üretilmesi ile karakterize olan bir kan hastalığı) ilerlemiş evredeyse veya ilerlemiş kanser hastalığınız varsa.
- Herhangi bir karaciğer veya böbrek sorununuz varsa,
- Ağrı kesici, iltihap giderici (antiinflamatuvar) ilaçlar veya oral bisfosfonat grubu ilaçlar kullanıyorsanız veya kısa süre önce kullandıysanız (bkz. “Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı”),
- Kan pıhtılaşmasını önleyen (antikoagülan) ilaçlar kullanıyorsanız veya kısa süre önce kullandıysanız (bkz. “Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı”),
- Kan testinizde düşük trombosit sayımına sahipseniz,
- Kan kusuyorsanız ve/veya dışkınız siyahsa,
- Özellikle yemek yedikten veya EXJADE’i kullandıktan sonra sık sık mide yanması veya karın ağrısı (ülser) yaşıyorsanız,
- İdrar miktarında önemli derecede azalma görürseniz (böbrek hastalığı belirtisi),
- Şiddetli döküntü veya solunum güçlüğü ve baş dönmesi veya genellikle yüz ve boğazda olmak üzere şişme fark ederseniz (şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri),
- Döküntü, deride kızarıklık, dudak, göz veya ağızda kabarcıklar, deride soyulma, boğaz ağrısı yaşıyorsanız (şiddetli deri reaksiyonu belirtileri),
- Sersemlik, karnın sağ üst bölümünde ağrı, deride ve gözlerde sarılık veya sarılıkta artış ve idrar renginin koyulaşması belirtilerinden bazılarını bir arada görürseniz (karaciğer hastalığı belirtileri),
- Siklosporin (organ nakillerinde nakledilen dokunun (greft) reddini ve romatizmal eklem iltihabı (romatoid artrit) veya alerjik bir deri hastalığı olan atopik dermatit gibi diğer durumları önlemek için kullanılır)
- Simvastatin (kolesterolü düşürmek için kullanılır)
- Doğum kontrol ilaçları (hormonal kontraseptif ajanlar)
- Bazı ağrı kesiciler ve iltihap giderici (antiinflamatuar) ilaçlar (ör. aspirin, ibuprofen, kortikosteroidler)
- Ağızdan alınan (oral) bisfosfonatlar (osteoporoz (kemik erimesi) tedavisinde kullanılır)
- Kan pıhtılaşmasını önleyen (antikoagülan) ilaçlar
- Repaglinid (diyabet (şeker hastalığı) tedavisinde kullanılır)
- Rifampisin (verem (tüberküloz) tedavisinde kullanılır)
- Fenitoin, fenobarbital (sara (epilepsi) tedavisinde kullanılır)
- Ritonavir (HIV enfeksiyonu (AIDS hastalığı) tedavisinde kullanılır)
- Paklitaksel (kanser tedavisinde kullanılır)
- Teofilin (astım gibi solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılır)
- Kan kusuyorsanız ve/veya dışkınız siyahsa,
- Özellikle yemek yedikten veya ilacı kullandıktan sonra sık sık mide yanması veya karın ağrısı (ülser) yaşıyorsanız,
- Şiddetli döküntü veya solunum güçlüğü ve baş dönmesi veya genellikle yüz ve boğazda olmak üzere şişme (şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri),
- Döküntü, deride kızarıklık, dudak, göz veya ağızda kabarcıklar, deride soyulma, boğaz ağrısı yaşıyorsanız (şiddetli deri reaksiyonu belirtileri).
- İdrar miktarında önemli derecede azalma (böbrek hastalığı belirtisi),
- Baş dönmesi, karnın sağ üst bölümünde ağrı, deride ve gözlerde sarılık veya deride ve gözlerde sarılık artışı ve idrar renginin koyulaşması belirtilerinden bazılarının bir arada görülmesi (karaciğer hastalığı belirtileri),
- Kısmi görme kaybı
- Bulanık görme
- İşitmede azalma
- Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık, hazımsızlık gibi gastrointestinal bozukluklar,
- Döküntü,
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Kol ve bacaklarda şişme
- Deri renginde değişme
- Kaygı, endişe (anksiyete)
- Uyku bozukluğu
- Yorgunluk
- Saç dökülmesi
- EXJADE dozu hastanın vücut ağırlığına bağlı olarak hesaplanır. Doktorunuz ihtiyacınız olan dozu hesaplayacak ve size günde kaç tablet almanız gerektiğini söyleyecektir.
- Tedavinin başlangıcında günlük doz genellikle vücut ağırlığının her kilogramı için 20 mg’dır. Bireysel tedavi ihtiyacına bağlı olarak doktorunuz size daha düşük veya daha yüksek bir başlangıç dozu önerebilir.
- Tedaviye verdiğiniz yanıta bağlı olarak doktorunuz tedavi dozunuzu sonradan yükseltebilir veya azaltabilir.
- Önerilen maksimum günlük doz (bir günde alınabilecek en yüksek doz), vücut ağırlığının her kilogramı için 40 mg’dır.
- EXJADE’i her gün, günde bir defa, günün aynı saatinde kullanınız (EXJADE’i hep aynı saatte almanız, tabletleri ne zaman almanız gerektiğini hatırlamanızı kolaylaştıracaktır).
- Tabletleri aç karnına alınız.
- Aldıktan sonra en az 30 dakika geçmeden bir şey yemeyiniz.
- Tableti/tabletleri bir bardak su veya elma veya portakal suyu içerisine atınız.(100-200 ml)
- Tableti/tabletleri tamamen çözünene kadar karıştırınız. Bardak içerisindeki sıvı bulanık bir görünüme sahip olacaktır.
- Bardağın içindeki sıvının tamamını içiniz. Ardından bardağın içerisinde kalan tortunun üzerine biraz su veya meyve suyu ekleyip onu da içiniz. Tabletleri gazlı içecekler veya süt içerisinde çözdürmeyiniz.
- Tabletleri çiğnemeyiniz, kırmayınız ve ezmeyiniz.
- Tabletleri bütün olarak yutmayınız.
EXJADE 500 mg suda dağılabilen tablet
Aşırı doz (birkaç hafta süresince reçete edilen dozun 2-3 misli) vakaları bildirilmiştir. Bir vakada, doz aşımı dozun kesilmesini takiben uzun vadeli sonuçlar olmaksızın iyileşen subklinik hepatite yol açmıştır. Aşırı demir yüklü talasemi hastalarında 80 mg/kg’lık tek dozlar iyi tolere edilmiş ve yalnızca hafif bulantıya ve ishale neden olmuştur. 40 mg/kg’a varan tek dozlar normal deneklerde iyi tolere edilmiştir .
Bulantı, kusma, baş ağrısı ve ishal, doz aşımının akut belirtileri olabilir. Doz aşımında tedavi olarak hasta kusturulabilir veya hastanın midesi yıkanabilir ve semptomatik tedavi uygulanır.
Her bir tablet 500 mg deferasiroks içerir.
- Şiddetli kardiyak sideroz anlamına gelen >5 - <20 ms başlangıç T2* değerlerine sahip 114 hasta (tedavi grubu)
- Klinik olarak anlamlı olmayan kardiyak demir birikimi anlamına gelen ≥ 20 ms değerinde miyokardiyal T2*’ye sahip 78 hasta (koruma grubu)
Genel özellikler
Deferasiroks, bir demir şelatörüdür. Deferasiroks, beyaz ila hafif sarımsı renkte tozdur. Molekül ağırlığı 373.4’tür.
Emilim:
Oral deferasiroksun emiliminden sonra, maksimal plazma konsantrasyonlarına ulaşması için geçen süre ortanca değeri (tmax) 1.5-4 saat arasındadır. EXJADE tabletlerindeki deferasiroksun mutlak biyoyararlanım (EAA) oranı, intravenöz dozdakinin %70’i kadardır. Total maruz kalım (EAA), yüksek miktarda yağ içeren (içerdiği kalorinin %50’sinden fazlası yağlardan gelen) bir kahvaltıyla birlikte alındığında yaklaşık ikiye katlanmış; standart bir kahvaltıyla birlikte alındığında yaklaşık %50 artmıştır. Yağ içeriği normal veya fazla olan yemeklerden 30 dakika önce alınması, deferasiroks biyoyararlanımının (EAA) orta derecede (yaklaşık %13-25) artmasıyla sonuçlanmıştır. Tabletlerin portakal suyunda veya elma suyunda süspansiyon haline getirilmesinden sonra alınan deferasiroksa maruziyet (EAA), tabletlerin suda süspansiyon haline getirilmesinden sonrakine eşdeğerdir (nispi EAA oranları. sırasıyla %103 ve %90).
Dağılım:
Deferasiroks, neredeyse tamamen serum albüminine olmak üzere plazma proteinlerine yüksek oranda (%99) bağlanır; deferasiroksun dağılım hacmi küçük olup erişkinlerde yaklaşık 14 litredir.
Biyotransformasyon:
Deferasiroksun metabolizması öncelikle; ardından safra yoluyla vücuttan uzaklaştırılacağı glukuronidasyonla gerçekleşir. Bu metabolizma sonucu meydana gelen glukuronidatların barsakta dekonjugasyonu ve tekrar emilimi (enterohepatik dolaşım) olasıdır. Deferasiroksun glukuronidasyonu, öncelikle UGT1A1 ve daha az olarak UGT1A3 tarafından gerçekleştirilir. Deferasiroksun insanlarda CYP450 aracılığıyla gerçekleşen (oksidatif) metabolizması, minör düzeyde (dozun yaklaşık %8’i) gözükmektedir. Hidroksiüre, deferasiroks metabolizmasını in vitro inhibe etmez. Deferasiroks enterohepatik döngüye uğrar. Sağlıklı gönüllülerle yapılan bir çalışmada, tek deferasiroks dozundan sonra, kolestiramin uygulanması deferasiroks maruziyetinde (EAA) % 45 azalma ile sonuçlanmıştır.
Eliminasyon:
Deferasiroks ve metabolitleri vücuttan öncelikle (dozun %84’ü) dışkı yoluyla uzaklaştırılır. Deferasiroksun ve metabolitlerinin böbrekler yoluyla uzaklaştırılan bölümü, azdır (dozun %8’i) . Eliminasyon yarılanma-ömrü (t1/2) ortalama 8–16 saat arasında değişmektedir.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
Kararlı durum halinde deferasiroksun Cmax and EAA0-24saat değerleri, dozla yaklaşık olarak lineer bağlantılı şekilde artar. Çoğul dozları izleyen birikim faktörü, 1.3-2.3’tür .
Hastalardaki karakteristik özellikler
Pediatrik popülasyon:
Ergenlerin (12 - ≤ 17 yaş) ve çocukların (2 - <12 yaş) tek- ve çoğul dozlardan sonra deferasiroksa maruziyetinin erişkinlerdekinden düşük olduğu bulunmuştur. Altı yaşından küçük çocuklardaki maruziyet, erişkinlerdekinden %50 kadar daha azdır. Deferasiroks dozu her hastada, alınan terapötik cevaba bakılarak ayarlandığından bunun klinikte herhangi bir sonuca yol açması beklenmez.
Cinsiyet:
Kadınlarda deferasiroksun görünürdeki klerensi, erkeklere kıyasla %17.5 oranında daha azdır. Deferasiroks dozu her hastada, alınan terapötik cevaba bakılarak ayarlandığından bunun, klinikte herhangi bir sonuca yol açması beklenmez.
Geriyatrik popülasyon:
Deferasiroksun yaşlı (65 veya daha ileri yaşta) hastalardaki farmakokinetiği incelenmemiştir.
Karaciğer / Böbrek yetmezliği:
Deferasiroksun farmakokinetiği, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda incelenmemiştir. Normalin üst sınırının 5 katına kadar olan karaciğer transaminaz düzeyleri, deferasiroks farmakokinetiği üzerinde etkili olmamıştır.
Suda dağılabilen tablet
Üzerinde “J 500 /NVR ” baskısı olan kirli beyaz renkli, yuvarlak, düz, kenarları eğimli suda dağılabilen tabletlerdir.
Ürünün karbonatlı içeceklerde ve sütte eritilmesi, sırasıyla köpüklenmeye neden olacağından veya yavaş gerçekleşeceğinden, önerilmemektedir.
Tablo 1 Klinik çalışmalarda bildirilen advers ilaç reaksiyonları
- Kreatinin klerensi <40 mL/dakika olan veya yaşa göre normal aralığın üst limitinin 2 katından yüksek serum kreatinini saptanan hastalarda,
- Hastalıklarının hızlı ilerlemesi nedeniyle şelasyon tedavisinden fayda sağlaması beklenmeyen yüksek riskli myelodisplastik sendrom (MDS) hastaları ve diğer hematolojik ve hematolojik olmayan maligniteleri olan hastalarda,
- Etkin maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
|
Aşırı demir yükünü uzaklaştırma kararı beklenen klinik fayda ve şelasyon tedavisinin risklerine göre bireysel bazda alınmalıdır (bkz.Pozoloji ve uygulama şekli).
Raf ömrü 36 aydır.
122-07
30°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Nemden korumak için, orijinal ambalajında saklayınız.
Laktoz monohidrat, krospovidon, mikrokristal sellüloz, povidon (K30), sodyum lauril sülfat, silikon dioksit, magnezyum stearat.
Laktoz monohidrat
Krospovidon
Mikrokristal sellüloz
Povidon (K30)
Sodyum lauril sülfat
Kolloidal silikon dioksit
Magnezyum stearat