INTRON-A, Hepatit C tedavisi için ribavirin ile kombinasyon şeklinde kullanıldığında, lütfen aynı zamanda ribavirin prospektüsüne başvurunuz.
INTRON-A Pen enjektabl çözelti koruyucu olarak m-krezol içerir; bazı hastalarda bu maddeye karşı alerjik reaksiyon gelişebilir.
INTRON-A tedavisi sırasında nadiren ilaca karşı akut, ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn. ürtiker, anjiyoödem, bronkokonstriksiyon, anaflaksi) gözlenmiştir. Böyle bir reaksiyon gelişirse ilaç kesilmeli ve uygun tıbbi tedaviye hemen başlanmalıdır. Geçici deri döküntüleri tedavinin kesilmesini gerektirmez.
Akciğer hastalığı (örn., kronik obstrüktif akciğer hastalığı) veya ketoasidoza eğilimli Diabetes mellitus gibi güçten düşürücü hastalığı olan bireylerde INTRON-A dikkatle kullanılmalıdır. Pıhtılaşma bozukluğu (örn. tromboflebit, akciğer embolisi) veya ciddi miyelosupresyonu olan hastalarda da dikkatli davranılmalıdır.
INTRON-A’nın diğer kemoterapötik ajanlarla kombinasyon halinde uygulanması, birlikte uygulanan ilaca bağlı olarak yaşamı tehdit edici ya da fatal olabilen toksisite riski artışına (şiddet ve süre olarak) yol açabilmektedir. En sık bildirilen yaşamı tehdit edici ya da fatal istenmeyen olaylar mukozit, diyare, nötropeni, renal bozukluk ve elektrolit bozukluğudur. Artan toksisite riski nedeniyle INTRON-A ve birlikte kullanılan kemoterapötik ajanlar için dikkatli doz ayarlamaları gerekmektedir.
Ateş, interferon tedavisi sırasında sıklıkla bildirilen grip-benzeri sendrom ile ilişkili olabilmekle birlikte, persistan ateşin diğer nedenleri ekarte edilmelidir.
INTRON-A, dekompanse karaciğer hastalığı olan kronik hepatitli hastalara uygulanmamalıdır. Ayrıca, otoimmün hepatit veya otoimmün hastalık öyküsü olan hastalar ve immünosupresyonu olan transplantlı hastalara da uygulanmamalıdır. Bu hastalarda karaciğer hastalığının kötüleşmesine yol açabileceği için INTRON-A tedavisi tavsiye edilmez.
Ölümle sonuçlanan hepatotoksisite nadiren gözlenmiştir. Bu nedenle INTRON-A tedavisi sırasında karaciğer fonksiyon bozukluğu gelişen hastalar yakından izlenmeli ve semptomlarda ilerleme gözlenirse tedavi kesilmelidir.
INTRON-A, dekompanse karaciğer hastalığı olan hastalarda kullanılmamalıdır. Azalan hepatik sentez fonksiyonu bulgusu (örn. albuminde azalma ya da protrombin süresinde uzama) olan, bununla birlikte tedavi kriterlerine uyan kronik hepatit B’li hastalarda INTRON A tedavisi sırasında aminotransferazlarda bir alevlenme olursa klinik dekompansasyon riski artabilir (Bkz. Laboratuar testleri). Bu hastaları INTRON-A tedavisi için değerlendirirken, potansiyel riskler ile tedavinin potansiyel yararları dikkate alınmalıdır.
Ön veriler, interferon alfa tedavisinin böbrek transplantlarında greft reddi oranında artış ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Karaciğer greft reddi de bildirilmiş fakat interferon-alfa tedavisi ile nedensel bir ilişkisi kurulamamıştır.
INTRON-A tedavisi alan hastalarda yeterli hidrasyon sağlanmalıdır, çünkü bazı hastalarda sıvı kaybına bağlı hipotansiyon görülmüştür. Sıvı replasmanı gerekebilmektedir.
Öyküsünde kalp hastalığı (örn., konjestif kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü veya eski ya da yeni aritmik bozukluklar) veya AIDS ile ilişkili Kaposi Sarkomu olan ve INTRON-A tedavisi gerekli olan hastalar yakından izlenmelidir. INTRON-A tedavisi alan AIDS ile ilişkili Kaposi Sarkomu hastalarında nadir olarak geçici geri dönüşümlü kardiyomiyopati bildirilmiştir. Daha önceden kardiyak anomalileri olan ve/veya ileri kanser evrelerinde bulunan bu hastalarda, tedavi öncesinde ve tedavi sırasında elektrokardiyogram çekilmelidir. Önceden mevcut durumlarla ve kardiyotoksik ajanların kullanımı ile ilişkili gibi gözüken kardiyak aritmiler (başlıca supraventriküler) nadir olarak görülmüştür. Bu advers reaksiyonlar genellikle konvansiyonel tedaviye yanıt verirler, ancak INTRON-A tedavisinin kesilmesi gerekebilir.
İnterferon alfa tedavisi alan hastalarda nadiren, fatal da olabilen pulmoner infiltratlar, pnömonit ve pnömoni gözlenmiştir. Etiyoloji tanımlanmamıştır. Ateş, öksürük, dispne ya da diğer solunum semptomları gelişen her hastada göğüs röntgeni çekilmelidir. Göğüs röntgeninde pulmoner infiltratlar görülürse ya da pulmoner fonksiyon bozukluğu gelişirse hasta yakından izlenmeli ve eğer uygunsa interferon alfa tedavisi kesilmelidir. Bu durum interferon alfa ile tedavi edilen kronik hepatit C hastalarında daha sık olmakla birlikte, interferon alfa ile tedavi edilen onkolojik hastalığı olan bireylerde de bildirilmiştir. İnterferon alfa uygulamasının hemen kesilmesi ve kortikosteroidlerle tedavinin pulmoner yan etkilerin gerilemesi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Dahası, bu semptomlar, interferon alfa ile bir Çin bitkisel ilacı olan shosaikoto bir arada uygulandığında daha sık görülmektedir.
Ciddi psikiyatrik rahatsızlık durumu veya öyküsü olan hastalar : Ciddi psikiyatrik bir rahatsızlık durumuna veya öyküsüne sahip olan hastalarda INTRON-A tedavisinin gerekli olduğu düşünülüyorsa; INTRON-A tedavisine ancak, psikiyatrik rahatsızlık durumunun uygun bireyselleştirilmiş tanısal ve terapötik yönetimi sağlandıktan sonra başlanmalıdır. Önceden psikiyatrik rahatsızlık durumu, özellikle depresyon veya ciddi psikiyatrik bozukluk öyküsü olan pediyatrik hastalar, INTRON-A ile tedavi edilmemelidir.
Mevcut psikiyatrik bozukluğu olan hastalar (özellikle ciddi psikiyatrik bozukluk öyküsü veya depresyon) INTRON-A ile tedavi edilmemelidir.
Özellikle depresyon olmak üzere ciddi nöröpsikiyatrik etkiler gözlenirse INTRON-A tedavisi kesilmelidir. INTRON-A ile tedavi edilen bazı hastalarda depresyon, konfüzyon ve diğer mental durum değişiklikleri ile kendini gösteren merkezi sinir sistemi (MSS) etkileri gözlenmiştir. İntihar düşüncesi, intihar girişimi ve agresif davranış nadiren görülmüştür. Bu istenmeyen etkiler INTRON-A’nın yüksek dozları kadar önerilen dozları ile tedavi edilen hastalarda da ortaya çıkmıştır. Yüksek dozlarla tedavi edilen genellikle yaşlı bazı hastalarda daha belirgin bilinç bozukluğu ve koma gözlenmiştir. Tüm bu etkiler geri dönüşümlü olmakla birlikte, az sayıda hastanın tam olarak iyileşmesi üç hafta sürmüştür. Çok nadir olarak yüksek INTRON-A dozları ile nöbetler görülmüştür.
Eğer hastalarda, klinik depresyon gibi psikiyatrik sorunlar veya santral sinir sistemi (SSS) problemleri gelişirse, hastanın tedavi sırasında ve 6-aylık takip süresi boyunca, tedaviyi reçete eden hekim tarafından dikkatle izlenmesi önerilir. Bu tür semptomların ortaya çıkması durumunda, reçeteyi yazan hekimin, istenmeyen etkilerin potansiyel ciddiyetini dikkate alması gerekir. Eğer psikiyatrik semptomlar inatçı hale gelir veya kötüleşirse ya da intihar eğilimi veya diğer kişilere karşı saldırgan davranışlar ortaya çıkarsa, İNTRON-A tedavisinin kesilmesi ve hastanın uygun bir psikiyatrik tedavi ile takip edilmesi önerilir.
Eğer hastada klinik depresyon dahil olmak üzere psikiyatrik problemler gelişirse, bu istenmeyen etkilerin potansiyel ciddiyeti nedeniyle, hastanın dikkatle izlenmesi önerilmektedir. Psikiyatrik semptomların kontrol altına alınmasında psikiyatrik müdahale ve / veya doz azaltımı başarısız kalırsa tedavinin kesilmesi düşünülmelidir.
İnterferon alfa ile tedaviden sonra nadiren, retinal kanamalar, pamuk atığı lekeler ve retinal arter veya ven obstrüksiyonu gibi oftalmolojik bozukluklar gözlenmiştir (Bkz. Yan Etkiler / Advers Etkiler). Tüm hastalarda bazal göz muayenesi yapılmalıdır. Tedavi sırasında görme keskinliği ya da görme alanında bozukluk dahil oküler semptomlardan şikayetçi olan hastalara hemen bir tam göz muayenesi yapılmalıdır. Bu oküler olaylar başka hastalık durumlarına bağlı olarak da ortaya çıkabildiğinden; diabetes mellitus ve hipertansiyon gibi retinopati ile ilişkili olabilecek bozukluğu olanlar hastalar periyodik olarak göz muayenesinden geçmelidir. Oftalmolojik bozukluk gelişen ya da bozukluğu kötüleşen hastalarda INTRON–A tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir.
Tiroid disfonksiyonu varlığında, eğer TSH düzeyleri ilaçla normal sınırlarda tutulabiliyorsa INTRON-A tedavisine başlanabilir ya da tedavi sürdürülebilir. INTRON-A tedavisinin kesilmesi, tedavi sırasında ortaya çıkan tiroid disfonksiyonunu geriye döndürmemiştir.
Ribavirin ve interferon kombinasyon tedavisi alan hastalarda, dental ve periodontal bozukluklar bildirilmiştir. Buna ek olarak, rebetol ve interferon alfa-2b kombinasyonu ile uzun süreli tedavi gören hastalarda, ağız kuruluğunun dişler ve ağzın müköz membranı üzerinde hasar verici etkisi olabilir. Hastalar, dişlerini gün boyunca iki kez fırçalamalı ve rutin diş bakımlarını yaptırmalıdırlar. Ek olarak, bazı hastalarda kusma görülebilir. Eğer bu reaksiyon görülürse, kusmanın hemen ardından hastalara ağızlarını çalkalamaları önerilmelidir.
Bazen ciddi hipertrigliseridemi ve hipergliseridemi alevlenmesi gözlenmiştir. Bu nedenle lipid düzeylerinin izlenmesi önerilmektedir.
Önceden var olan psoriyatik hastalık ve sarkoidozis, INTRON-A tedavisi sırasında alevlenebilmektedir. Psöriyazis ya da sarkoidozisi olan hastalarda eğer potansiyel yarar potansiyel riskten üstünse INTRON-A kullanılmalıdır.
AIDS’e bağlı Kaposi Sarkomu olan hastalarda, hızla ilerleyen viseral hastalık mevcutsa INTRON-A tedavisi kullanılmamalıdır. Zidovudin dışında, INTRON-A ile revers transkriptaz inhibitörlerinin kombine kullanımları hakkında yeterli güvenilirlik verisi yoktur. Zidovudinin birlikte kullanıldığı hastalarda, zidovudinin tek başına kullanımına kıyasla nötropeni insidansı daha yüksek olmuştur. AIDS ile ilişkili hastalığın tedavisinde kullanılan diğer ilaçların INTRON-A ile kombine kullanımındaki etkiler ise bilinmemektedir.
Tedavi sırasında alfa-interferonlara karşı farklı otoantikorların geliştiği bildirilmiştir. Otoimmün bozukluk gelişimine yatkınlığı olan hastalarda, interferon tedavisi sırasında, otoimmün hastalığın klinik bulguları daha sık ortaya çıkabilir.
Schering-Plough’nun izlediği klinik çalışmalarda, INTRON-A alan hastaların serum örneklerinde interferon nötralize edici faktörlere ilişkin deneyler gerçekleştirilmiştir. Interferon nötralize edici faktörler interferonun antiviral etkisini nötralize eden antikorlardır. Nötralize edici aktivitenin klinik insidansı sistemik tedavi alan kanser hastalarında ortalama %3, kronik hepatitli hastalarda %6.2’dir ve düşük titrelere bağlı yanıt kaybı olmamaktadır. Kondiloma akuminata için intralezyonal INTRON-A alan hastaların yaklaşık %1’inde serum interferon nötralize edici aktivite saptanmıştır. Ölçülebilen titreler hemen tüm olgularda düşüktür ve yanıt kaybı ya da başka bir otoimmün fenomen ile düzenli bir ilişki göstermemiştir. Bazal hücreli karsinom tedavisinde intralezyonal INTRON-A uygulanan hastalar ya da mesane kanseri tedavisinde intravezikal INTRON-A uygulanan hastalarda nötralize edici antikor gelişimi gösterilmemiştir.
Kronik hepatit B için haftada üç kez 6 milyon IU/m2 INTRON-A tedavisi alan pediyatrik hastaların %9’unda serumda interferon nötralize edici antikorlar saptanmıştır. Saptanan titreler düşüktür ve serumda anti-interferon nötralize edici aktivitenin ortaya çıkmasının INTRON-A’nın güvenilirlik ya da etkinliğini etkilemediği düşünülmektedir.
Pediyatrik Uygulama
10 milyon IU/m2ye kadar olan dozlar bir yaşında ya da daha büyük kronik aktif hepatit B’li çocuklarda güvenle uygulanmıştır.
Fertilite Üzerine Etkisi
İnterferon, fertiliteyi bozabilmektedir. İnsan dışı primatlardaki interferon kullanımı çalışmalarında menstrüel siklus bozuklukları gözlenmiştir. İnsan lökosit interferonu ile tedavi edilen kadınlarda serum estradiol ve progesteron konsantrasyonlarında düşüş bildirilmiştir. Bu nedenle doğurganlık çağındaki kadınlarda, tedavi süresince etkin bir kontrasepsiyon kullanılmadığı sürece INTRON-A uygulanmamalıdır. INTRON-A fertil erkeklerde de dikkatli kullanılmalıdır.
Gebelikte ve Emziren Annelerde Kullanımı
INTRON-A’nın hamilelik kategorisi C’dir. Intron A ile gebe kadınlarda yapılmış kontrollü inceleme yoktur. INTRON-A gebelik sırasında, potansiyel yararların fetus üzerindeki potansiyel riskten üstün olması durumunda kullanılmalıdır. INTRON-A’nın intravezikal uygulaması gebe kadınlarda kullanılmamalıdır.
Not: INTRON-A’nın ribavirin ile birlikte kullanımında hamilelik kategorisi X’dir. Gebe kadında veya gebe kalma olasılığı bulunanlarda kombinasyon tedavisi kullanılmamalıdır.
Bu ilacın bileşenlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emzirilen çocuklarda INTRON-A enjeksiyonuna bağlı istenmeyen reaksiyon potansiyeli nedeniyle, ilacın anne için önemi de dikkate alınarak emzirmeyi ya da ilacı kesme yönünde karar verilmelidir.
INTRON-A, Hepatit C tedavisi için ribavirin ile kombinasyon şeklinde kullanıldığında, lütfen aynı zamanda ribavirin prospektüsüne başvurunuz.
Araç ve Makina Kullanmaya Etkisi
Intron ile tedavi sırasında bitkinlik, uyku hali ya da zihin bulanıklığı gelişen hastaların araç ya da makina kullanmaktan kaçınmaları konusunda dikkatleri çekilmelidir.